• יעקב הנגר

בטיחות במטבח

תגיד, גם אתה מריח ריח שרוף?


טוב אז מסתבר שאנחנו מבלים יותר זמן במטבח מכל חדר בשאר חלקי הבית.

סכינים חדות, סירים רותחים ושמן מבעבע וזה רק קומץ מסכנות המטבח.

קיבצנו עבורכם את מיטב המידע שיכול לשמור עליכם ועל ילדיכם

לתלות על המקרר.

10 טיפים מהירים שיכולים להציל לכם את חיים (או לפחות את הידיים):



  1. לבוש נכון – הקפידו להפשיל את השרוולים בזמן הבישול, כמו כן אין להימצא יחפים באזור המטבח בכלל.

  2. מצתים וגפרורים – הניחו אותם במקומות גבוהים היכן שידיים קטנות וסקרניות אינם יכולים להגיע

  3. מפגעי נוזלים – במידה ונשפך נוזל כלשהו על הרצפה נקו אותו באופן מיידי. תאונות חמורות נגרמות עקב רטיבות ברצפה

  4. בישולים – לעולם אל תשאירו בישולים ללא השגחה, אפילו לא לדקה אחת.

  5. בחישת סירים בעת בישול – יש לבחוש סירים רותחים כמה שיותר רחוק מן הגוף, אדים חמים מסוכנים לא פחות מן המים עצמם.

  6. סכינים במטבח – השקיעו זמן ולמדו איך להשתמש בסכין חיתוך, למדו להעניק לו את הכבוד אשר מגיע לו במטבח.

  7. טוסטר – לעולם אל תתקעו מזלג בטוסטר בכדי להוציא טוסט תקוע, ניתן להתחשמל ממעשה זה.

  8. ילדים – מנעו מילדים מלשהות במטבח בזמן בישול ללא סיבה, זוהי אינה סביבה טבעית עבורם.

  9. מעבד מזון, מיקסרים למיניהם- תמיד תמיד ודאו שמכשיר החשמל מנותק מן החשמל מנותק לפני שנוגעים בלהבים

  10. אפיה בחיפזון – בזמן בישול בכלל אין מה למהר, הניסיון אומר שפציעה תגיע במוקדם או במאוחר כאשר מבשלים בלחץ. עדיף ליהנות מן התהליך.

חם בתנור


יש צורך תמיד לוודא שהכיריים, התנור והמיקרוגל נקיים. יש לנקות אותם ביסודיות ובבטחה.

שאריות שומן ומזון יכולים להתלקח. יש לשמור על ידיות הסיר כלפי פנים, בקצה של התנור.

חשוב להיזהר בזמן השימוש בכיריים ולא ללבוש ארוך !

שרוולים רופפים עשויים להתלקח מלהבות הכיריים בזמן הבישול.

בכיריים קראמיות חשמליות למשל, הסליל חשמלי יכול להגיע לטמפרטורה של יותר מ -1,000 מעלות.

חום זה יכול להצית את הבגדים גם אם אין מגע ישיר עם הכירה.

בדים דליקים, כגון מגבות, סמרטוטים צלחות או הווילונות יכולים להתלקח בלי ששמים לב גם אם הם לא רחוקים מספיק ממקור החום, גם אם הם מאוחסנים בטווח הקרוב לגז או כירת החשמל.

אדים של שמנים, דלק, נוזלי ניקוי, או נוזלים דליקים אחרים, יכולים להתלקח בזמן שהם משתחררים לחלל המטבח בטווח מקור החום.


ילדים במטבח



ילדים ומטבח זהו אינו שילוב טוב במיוחד.

פיקוח רצוף ונכון על הילדים במטבח הוא בעל חשיבות עליונה. התזזיתיות האופיינית לרוב הילדים והסקרנות שלהם לכל הדברים החדשים מחייבת השגחה רצופה.

חשוב ביותר לשמור את כל הפריטים החמים הרחק מהילדים ובמרחק בטוח מכל ילד. כאמור, יש להחזיק את הילד במרחק בטוח מכל המכשירים החמים באמצעות מושבים גבוהים, חסמי בטיחות לילד, לולים, וכו,

ויצירת אזור בטוח לילדים. יש להשאירם מחוץ לנתיבי התנועה הביתיים ולבדוק באופן תדיר את המיקום שלהם לפני ניוד פריטים חמים או כבדים. יש להסיר מהשולחן מפות כאשר פעוטות נוכחים, הם עלולים למשוך את מה שבהישג ידם. הם עלולים למשוך עם המפות יחד עם קערות חמות ופריטים כבדים.

שימו לב !!! בשום אופן לא לתת לילדים סירים ומחבתות לצורך משחק. ילדים עלולים להתקרב ל"צעצוע הזה" כאשר הכלי מכיל נוזל חם או מזון לוהט.

דלת התנור יכולה להתחמם מספיק כדי לשרוף ילדים ואפילו מבוגרים שימעדו וינסו להישען על זה. זה יכול להיות מסוכן במיוחד עבור ילדים שרק לומדים ללכת. לא כל ילד מסוגל להרפות ממוקד חום לפני שיקבל כוויה. על ההורים לשמור על ילדים קטנים מחוץ למטבח בזמן שהתנור בשימוש. בטיחות: שימו בריחים, או אזיקונים על כל הארונות הנמוכים שמאוחסנים בהם חומרי ניקוי שמכילים חומרים רעילים אחרים.


כיבוי שרפות



אם פורצת שריפה, יש לנקוט באמצעים מידיים ומהירים ובזהירות רבה לכסות את המחבת או הסיר עם מכסה או מחבת גדולים יותר. אין להשתמש במים. אם בוערת אש בתנור, יש לסגור את כל המתגים ולסגור את הדלת בחוזקה. פעולה מהירה כזאת תחנוק את הלהבות. יותר עדיף, אם יש לכם בהישג יד מטף נייד וידע איך להשתמש בו שזה פשוט ולא מסובך. כבאים ממליצים על מטף אש במטבח ויש לוודא זמינותה בכל עת. אם אתם רואים שיש עדיין עשן סביב מקור האש בקרבת הארונות, אל תהססו להתקשר ולהזמין את מכבי האש.


מכשירי חשמל חדשים וישנים

בדקו כי המכשירים שמוצעים לכם קיבלו אישור מכון התקנים הישראלי ויש עליהם תווית שאושרו לשימוש ע"י מכון התקנים.

אל תאפשרו לכבלי החשמל של המכשיר להשתלשל מעבר לגובה הדלפק או השולחן. ילדים עשויים להתחשמל או למשוך אותם ולפצוע את עצמם.

רצוי שלא להעמיס יותר מדי מעגלים חשמליים אז נתקו מכשירים כאשר אינו בשימוש.

אם מכשיר כלשהו פולט ריחות משונים, כלומר הוא אינו פועל כהלכה, או החיווט פגום, יש לתקן או להחליף אותו מיד.


המיקרוגל וסכנותיו



הסיכונים והנזקים הקשורים בשימוש לא נכון בתנורי מיקרוגל הולך וגדל. כוויות הן הסוג הנפוץ ביותר בעיקר לידיים

בשל ערבוב חומרים. התפלגות הגילאים רחבים, אבל ממשיך המצב שמספר גדול של ילדים צעירים נפגעים בעיקר מכוויות חמורות.

הסיבה הנפוצה ביותר של לפציעה מכוויות היא בשל העובדה שאנשים לא מצפים שפריטים ומזון המחוממת במיקרוגל "יתנהגו" כמו בתנורים רגילים. יש לקחת בחשבון שחימום במיקרוגל הוא שונה לחלוטין מחימום במקורות אנרגית חום קונבנציונלית. אנשים רבים לא יודעים ולא מעריכים את אופן חימום המזון במיקרוגל.

העובדה שמיכל האוכל לא חם מרמה ובמיוחד את הילדים, היא עלולה להטעות את האדם להניח שהאוכל עצמו הוא לא ממש חם - ובכך מתרחשת פציעה מכוויה.


שימו לב להוראות ואל התעלמו מהן



אמצעי המניעה החשוב ביותר הוא לקרוא אחר ההוראות.

יש לקרוא היטב את ההוראות הקשורות לפעולה והתפעול של המיקרוגל ולהוראות ספציפיות הקשורות לחימום אוכל מוכן או מזונות ארוזים, כי הם חשובים באותה מידה.

יש השתמש במחזיקי סיר או כלי מתאים כדי להסיר את המכסים והכיסויים מן המיכלים שמחוממים כדי למנוע קיטור או כוויות קשות. במיוחד יש צורך להפסיק לחמם פריטים שייתכן כי חוממו יתר על המידה במשך פרקי זמן ארוכים ואת המיכל העשוי להיות חם באופן מסוכן.

עלינו להקפיד שהילדים וכן...גם מבוגרים מבינים איך להשתמש באופן בטוח בתנורי המיקרוגל לפני שמאפשרים להם חימום מזונות במכשיר. ילדים מתחת לגיל שבע לא יוכלו לקרוא ולהבין את ההוראות ואין להם מושג על פוטנציאל הסיכון הגבוה, יותר מאשר ילדים גדולים יותר. הגובה שלהם הוא גם גורם חשוב יש לשים לב בזמן שמזמינים מטבח לעצב את הארונות כך שגובה המיקרוגל יהיה מתאים לגובה הילדים כדי להמעיט את סיכון הכוויות.

חלק מיצרני המזון כלל לא ממליצים לחמם את מוצריהם במיקרוגל. הקפידו לעקוב אחר ההמלצות שלהם. (לדוגמה, כמה מהמזונות לתינוקות אין לחמם במיקרוגל. סופגניות ממולאות בריבות ומאכלים דומים עלולים להיות המקור העיקרי של כוויות בפה.)

היזהרו בעת הטיפול בזמן חיתוך לחתיכות עבות של בשר לאחר חימום, בייחוד בשרים עם שומן רב. מיצי שומן מבשר החם עלולים להינתז מהבשר.


בקרת איכות הסביבה – פלסטיק, אלומיניום



נקבו את שקיות הפלסטיק המכסות את המזון לפני החימום, דבר זה יקטין את הסיכון ליצירת לחץ אדים וכוויות קיטור.

שימו קליפות תפוחי אדמה קצוצים או ירקות אחרים כדי להקטין את הסיכון של "התפרצות נוזלים" כאשר אתם חותכים את גוש מזון שמנוני כמו חתיכת בשר גדולה וכו' אחרי שהוא מחומם.

ביצים יש להסיר מקליפתם לפני בישול בתנור מיקרוגל. הביצה בקליפה עשויה להתפוצץ ולגרום נזק ופציעות.

יש לוודא זיהוי מיכלי חימום בטוחים, ולהימנע מכאלה שלא.

יש להשתמש רק בצלחות וכלים בטוחים לשימוש בתנור המיקרוגל. חלק מהפריטים אינם "מיקרוגל בטוח" והם עלולים להישרף,לבחור או להתמוסס בזמן החימום בתנור המיקרוגל.

לפני הכנסת אוכל למיקרו לחימום נוסף יש לבדוק היטב ולא להשתמש בחלקי רדיד אלומיניום, לא להדק בשקיות, לא לקשור בגלל שהחום הרב שיגרם עשוי להצית את המיכל.

לילדים מותר להפעיל את המיקרוגל, אבל הם צריכים להיות מספיק גבוהים כדי להיות מסוגלים להוריד בבטחה פריטים מהמיקרו. אחד הסיכונים העיקריים הוא כוויות בפנים אשר יכולות להתרחש בקרב ילדים אשר גובה פניהם בגובה חזית תנור מיקרוגל.


נקווה שההמלצות הללו יעזרו ליצור מטבח בטוח יותר !

0 צפיות

פרטים ליצירת קשר וכתובת העסק:

טלפון: 3779*

כתובת: גליס 30, פתח תקווה

שעות פתיחה

א', ב', ג', ד', ה' 09:00 - 20:00

ו'- 9:00-13:00